Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR- Kurumları mali bakımdan denetleyen Sayıştay Kent Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (Kent A.Ş.) 2023 faaliyetlerine ait raporunu yayınladı.
Raporda şirkete dair 8 bulgu yer aldı.
“SÜREKLİ ZARAR” VURGUSU!
Rapordaki bulguda şirketin sürekli zarar ettiğine vurgu yapılırken, “Kent Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin (KENT AŞ) yıllar itibarı ile sürekli zarar ettiği, 2023 yılı faaliyetleri sonucu oluşan dönem net zararı ile sermayesinin üçte ikisinin karşılıksız kaldığı, kamu idarelerine olan vergi ve sosyal güvenlik prim borçları gibi yükümlülüklerini yerine getiremediği görülmüştür. Şirketin 2023 yılı faaliyetleri sonucunda; 345.566.278,64 TL net satış hasılatı elde edilmiş, satışların maliyeti tutarı 269.386.505,21 TL ile faaliyet giderleri tutarı 242.847.479,19 TL’nin net satış hasılatından düşülmesi sonucu 166.667.705,76 TL faaliyet zararı oluşmuştur. Diğer faaliyetlerden olağan/olağanüstü gelir ve kârların eklenmesi, finansman giderleri ile diğer faaliyetlerden olağan/olağanüstü gider ve zararların düşülmesi sonunda Şirketin 2023 yılı gelir tablosunda dönem net zararı 124.551.426,48 TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin 31.12.2023 tarihli bilançosuna göre ödenmiş sermaye tutarı (sermaye düzeltmesi olumlu farkları ile birlikte) 981.211.273,76 TL ve yasal yedeklerin tutarı 438.337,92 TL’nin toplamı 981.649.611,68 TL olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı faaliyet dönemi sonunda, bilançoda yer alan dönem net zararı ile geçmiş yıllar zararlarının toplamı ise 700.743.076,91 TL’dir. Bu durumda, Şirket sermayesi ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisi zarar sebebiyle karşılıksız kalmıştır. Borçlarını ödeyemeyen Şirket tarafından, Karşıyaka Belediyesi’nin bir başka iştiraki olan Kordelion AŞ’ye muhtelif tarihlerde peyderpey olmak üzere toplam 14.021.941,31 TL tutarında vade ve faiz oranı belirlenmeden nakit borç verilmiş olduğu da denetim sırasında tespit edilmiştir. Şirketin sürekliliğinin sağlanması açısından Yönetim Kurulu tarafından başta personel maliyetleri ve sürekli zarar edilen faaliyetlere ilişkin olmak üzere şirketin varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşüren diğer sebepler hususunda mali yapıyı iyileştirici tedbirler alınması gerektiği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.
BELEDİYEYE AİT TESİSLERİ ŞİRKET KULLANIYOR!
Rapordaki bir diğer bulguda Karşıyaka Belediyesi’ne ait tesislerin şirket tarafından kullanıldığı aktarıldı.
Bulguda, “Şirket tarafından mülkiyet hakkı veya tasarruf yetkisi olmadan bazı tesislerin fiilen kullanıldığı, bazıların ise kiraya verildiği ve bu kapsamda mülkiyet hakkı ve tasarruf yetkisi sahibine herhangi bir ödemede bulunulmadığı görülmüştür” denildi
Bulgunun devamında, “Muhtelif tarihlerde alınan Karşıyaka Belediye Meclis kararları ile mülkiyeti/tasarrufu Belediyeye ait olan cumhuriyet düğün salonu, kumko-varyant satış ofisi ve Mustafa Kemal Mahallesinde bulunan 2 adet dükkânın 10 yıllık intifa hakkının şirkete ayni sermaye olarak konulmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda söz konusu işletmelere ilişkin Asliye Ticaret Mahkemesince 10 yıllık intifa hakkı değeri belirlenmiştir. Ancak sermaye artırım kararı Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından, tescil için aranan bazı şartların eksik olması gerekçesiyle uygun görülmeyerek tescil işlemleri tamamlanmamıştır. Yapılan incelemede, sermaye artırım kararı tescil edilmemesine rağmen yukarıda bahsedilen işletmelerden kumko-varyant ofisi ile Mustafa Kemal Mahallesinde bulunan 1 dükkânın Şirket tarafından kiraya verildiği ve 2023 yılında toplam 2.635.347,07 TL kira geliri elde edildiği; cumhuriyet düğün salonu ile Mustafa Kemal Mahallesinde bulunan diğer dükkânın ise Şirket tarafından işletildiği tespit edilmiştir. Ayrıca söz konusu taşınmazların, hukuki bir dayanak olmaksızın kiralanması ve işletilmesi sonucunda tasarruf veya mülkiyet sahibine herhangi bir ödeme (kira, ecrimisil vb.) yapılmadığı görülmüştür. Şirketin mülkiyetinde olmayan bir taşınmaza ilişkin olarak kullanma ve yararlanma yetkisine sahip olabilmesi için Belediye tarafından intifa hakkı devri yapılması ve tescil edilmesi ya da Belediye ile söz konusu alanların kullanımına veya kiraya verilebilmesine ilişkin sözleşme yapılması gerekmektedir. Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, söz konusu alanların kullanımına ilişkin mevzuat hükümlerine göre gerekli işlemlerin yapılması gerektiği değerlendirilmektedir” açıklaması yapıldı.
İŞÇİLER FAZLA ÇALIŞTIRILMIŞ!
Raporda yer alan bir diğer bulguda, “Şirket bünyesinde çalışan işçilere, bir yılda yasal limit olan 270 saatin üzerinde fazla çalışma yaptırıldığı görülmüştür. Yapılan incelemede, belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olarak Şirket bünyesinde istihdam edilen 88 işçiye ikiyüzyetmiş saatin üzerinde fazla çalışma yaptırıldığı tespit edilmiştir. Şirket tarafından konu ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılarak, personelin fazla çalışma süresinin, mevzuatta belirtilen sınırlamalar çerçevesinde gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır” açıklaması yapıldı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |