POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Portekiz ve Fransa yarı final için sahaya çıkıyor
Portekiz ve Fransa yarı final için sahaya çıkıyor
Türkiye - Hollanda maçının hakemi belli oldu
Türkiye - Hollanda maçının hakemi belli oldu
Mahalleliyle tartıştı: 18 binayı yolsuz bıraktı
Mahalleliyle tartıştı: 18 binayı yolsuz bıraktı
Baba dehşeti... Oğlunu pompalı tüfekle öldürdü!
Baba dehşeti... Oğlunu pompalı tüfekle öldürdü!
22 Haziran 2024 Cumartesi - 22:16

Türkiye'nin ilk 'Sakin Şehri' Seferihisar'da nerede denize girilir, nerelerde gezilir?

Türkiye’nin ilk “Sakin Şehri” (Cittaslow) olan Seferihisar mavi bayraklı plajları, antik kalıntıları ile doğanın ve tarihin buluştuğu bir nokta. Seferihisar'da nerede denize girilir, nerelerde gezilir sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Türkiye nin ilk  Sakin Şehri  Seferihisar da nerede denize girilir, nerelerde gezilir?

İzmir’in güneyinde doğa, tarih ve denizi buluşturan Seferihisar, ziyaretçilerine yaz kış huzur vadeden bir ilçedir. Türkiye’nin ilk, dünyanın da 121. “Sakin Şehri” (Cittaslow) olan Seferihisar’da sokak lambaları güneş enerjisiyle çalışır, yerli tohum üretilir ve ilçeye has ürünlerin satıldığı pazarlarda naylon yerine file torba kullanılır. Tertemiz sahillerinin tadını çıkarabileceğiniz ilçenin yerel yemekler yapan lokantalarında Seferihisar’a özgü lezzetleri keşfedebilir, her pazar Sığacık Kalesi içinde kurulan pazarda ev yapımı taze ve doğal ürünleri bulabilirsiniz.

Sığacık Kalesi 
Sığacık Mahallesi’nde yer alan kalenin geçmişi Selçuklular Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Kalenin Kuşadası, Ayasuluk ve Seferihisar adında üç ayrı kapısı vardır.

Sakin Şehir hareketiyle birlikte kale içinde ciddi turizm hareketliliği başlamıştır. Pazar günleri düzenlenen yerel pazar, kendi tarım ürünlerini üreten yerel üreticinin ürünlerini sattığı, kadınların el emeklerini sergilediği çok ilgi gören bir hafta sonu rotası hâline gelmiştir. Seferihisar’da ve kale içinde yaşayan kadınlar evlerinin önünde kendi ürettikleri yöreye özgü tatlıları, yemekleri satmakta, aile bütçelerine katkılı olmaktadır.

Deniz kıyısındaki bu sakin beldede çay bahçeleri, kafeler, çok sayıda deniz ürünlerinin sunulduğu restoranlar, küçük sevimli balıkçı lokantaları yer almaktadır.

Teos 
Seferihisar'a 5, Sığacık Mahallesi’ne 1 km mesafedeki antik kent, M. Ö. 1050-1000 yıllarında kurulmuştur.
Yunan mitolojisinde şarap tanrısı Dionysos'un kenti olarak bilinir. Antik dünyanın en büyük Dionysos tapınağı buradadır. 
Tarihteki ilk oyuncular birliğinin kurulduğu Teos, aynı zamanda sanatçılar kentidir. 
Helenistik dönemde sanatçıların özerk yaşadığı tek kent olan Teos’ta 17 bin kişilik tiyatro ile konser alanı (odeon) bulunmuştur.
Agora, surlar ve liman kalıntılarına da ulaşılan kent ziyaret edilirken 16. yüzyıl Osmanlı Dönemi kalesi de görülebilir.

Lebedos Antik Kenti
Gümüldür-Ürkmez arasında, Kısık denilen bir alçak ve kayalık yarımada üzerinde kurulu olan Lebedos da 12 İyon kentinden biri olarak MÖ 7. yüzyılda inşa edilmiştir. Kral Kodros ve oğullarından Andropompos tarafından kurulan kentin en büyük özelliği, Efes Antik Kenti’nden bazı insanların buraya zorla göç ettirimiş olmasıdır. Horatius’un “Terk edilmiş kent” olarak tanımladığı Lebedos, Klasik dönemde, kendi adına sikke basamayan tek İyon kenti olma özelliği ile de öne çıkmaktadır.

Kentin ilk sakinleri Karyalılar, Helenistik dönemde Efes’e taşınmıştır. MÖ 266’da Mısır Kralı Ptolemaios egemenliğine geçerek 60 yıl boyunca Ptolemaios adıyla anılmıştır. Lebedos’da adanın deniz ile kıyı oluşturan güneydoğu ve batısını çevreleyen sur duvarları ve akropolde bir tiyatronun varlığı tespit edilmiştir. Limandaki Helenistik duvarlar, Gymnasium ile arkasındaki tepenin yamacında günümüze kadar varlığını koruyabilmiş tapınak terası ve konut kalıntılarına ait izler görülebilir.



Teos Antik Kenti
Seferihisar’a 5 km uzaklıkta bulunan Teos Antik Kenti, ilçenin en eski ve günümüzdeki en önemli tarihî kalıntısıdır. 12 İyon kentinden birisi olan Teos, ilk kez MÖ 1080’lerde Akalı Komutan Athamas tarafından kurulmuştur. Güneyinde ve kuzeyindeki limanların ortasında bulunan Teos’a gelindiğinde görünen ilk yapı, Teos’un koruyucu tanrısı Dionysos adına Anadolu’nun en büyük ve Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes tarafından yapılan Dionysos Tapınağı’dır. Tapınağın güneyinde bugün hâlâ büyük bölümü ayakta kalmış olan bir su deposu vardır.

Bunlar dışında, Antik Liman, Arkaik Tapınak (Hekatompedon), Arkaik Dönem Akropolü’nün eteğindeki Antik Tiyatro ve tiyatronun güneydoğusunda yer alan Agora, Agora Tapınağı, Bouleuterion, Sarnıç ve Antik Yollar önemli kamu yapılarından birkaçını oluşturur.

Myonnesos Adası
Doğanbey Adası olarak bilinen ve Antik Dönem’deki adı, Sıçan Adası olan Myonnesos Adası’na, Sığacık kıyısından yürüyerek ya da deniz motorlarıyla ulaşılır. Karaya yakın bölümünde dimdik bir kaya görünümü bulunan adanın üzerindeki Çıfıt Kale’yi karaya bağlayan denizdeki dolgu geçit, zaman içerisinde dağılarak deniz altında kalmıştır. Geçidin yapıldığı taşların işlemeleri dikkat çekicidir.

Dalış
49 km’lik sahil şeridiyle Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip olan Seferihisar’da çok fazla dalış noktası bulunmaktadır. Ekmeksiz Plajı’nın (Sığacık) kuzeyinde, 33m derinlikte, 17m boyunda bir balıkçı teknesi batığı bulunmaktadır.

Kasım Çelebi Medresesi
Seferihisar’ın 6 km kuzeyinde bulunan Düzce köyünde yer alan ve 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen medrese kalıntıları, cami avlusunun kuzeydoğusunda yer almaktadır. “L” şekilli bir plana sahip olan Medrese’nin, doğu-batı yönündeki kolunda 4, kuzey-güney yönündeki kolunda ise 5 küçük birimi vardır. Medrese’nin her bir biriminde birer ocak ve ikişer niş yer almaktadır.

Mavi Bayraklı Plajlar
49 km sahil şeridine sahip olan Seferihisar’da birbirinden güzel birçok plaj ve koy bulunmaktadır. Seferihisar, 9’u halk plajı olan 11 Mavi Bayraklı plajıyla Türkiye’nin en çok Mavi Bayraklı plajına sahip olan ilçesi durumundadır. İlçedeki birbirinden güzel koylara ise Sığacık Limanı’ndan kalkan tekneler ile günlük geziler düzenlenmektedir.



Halk Plajları:

1- Sakız Ağacı Mevki



2- Gemisuyu Mevki Halk Plajı

3- Doğanbey Havacılar Sitesi Önü

4- Ömür Beldesi

5- İztur-Sertur Sitesi Önü

6- Bengiler Mahallesi Halk Plajı

7- Ürkmez Sağlık Ocağı Plajı

8- Büyük Akkum Plajı



9- Akarca Plajı

10- Bahadır Mevkii Halk Plajı Akarca

Özel Tesis Plajları

1- Euphoria Aegean Resort & Spa Sığacık
2- Tahsin Ar Tesisleri Akarca
3- Angora Beach Resort Doğanbey

 
İzmir Kemalpaşa'da görülecek yerler!
 
İzmir'de otel odasında 2 kardeşin sır ölümü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Kemalpaşa'da görülecek yerler!
Antik Çağ'da birçok yerleşime sahne olan ismini Ulu Önder Mustafa Kemal ...
İzmir Tire'de gezilecek yerler!
Güzelliği ve bereketli toprakları ile bilinen Tire, güneyde Aydın, kuzeyde ...
Aliağa'da nerede denize girilir, nereler gezilir?
İzmir’in kuzeyinde yer alan Aliağa, İzmir’in en önemli sanayi bölgesi ...
 
İzmir'in simgesi Saat Kulesi! Ne zaman yapıldı, nerede?
İzmir Saat Kulesi, İzmir'in Konak ilçesinde, Konak Meydanı'nda yer alan ...
İzmir Doğal Yaşam Parkı nerede, hangi otobüs gider?
İzmir Doğal Yaşam Parkı, Türkiye'nin İzmir ilinde, Çiğli ilçesinde bulunan ...
Türkçe'de en çok yanlış yazılan kelimeler!
Türkçe'de kimi kelimeler yaygın biçimde yanlış kullanılıyor. Hafriyat, ...
 
Çeşme Ilıca Plajı nerede, nasıl gidilir?
Ünü İzmir ve Türkiye sınırlarını aşan Ilıca Plajı... Sığ ve ılık suyu ...
İzmir'in tarih kokan köyü Birgi'ye nasıl gidilir?
İzmir'in Ödemiş ilçesinde bulunan Birgi Köyü binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. ...
Efes Antik Kenti nerede, nasıl gidilir?
Efes Antik Kenti İzmir'in bilinen en önemli tarihi kalıntılarından biridir. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri